In oktober 2017 begon de Universiteit met de Buurt in Maastricht Noord West. Tijdens het filosofisch café en de Manjefiek colleges gaan onderzoekers van de universiteit in gesprek met bezoekers over thema’s die te maken hebben met gezondheid en welzijn. De laatste bijeenkomst van dit seizoen stond in het teken van infectieziekten.
 
De opkomst op 20 juni in Centre Manjefiek is wat lager dan bij eerdere Manjefiek colleges, die gingen over yoga, Alzheimer, bewegen & artrose en gezond eten. De meest waarschijnlijke reden: het WK voetbal en het mooie weer. Maar de bezoekers die wel zijn gekomen, hebben er zin in. Nog voordat de eerste spreker begint, haalt een meneer al een petje tevoorschijn. Bedoeld voor het vaste onderdeel ‘petje op, petje af’, waarbij de kennis over het onderwerp wordt getest. Lang voor de laatste vraag is er nog maar één deelnemer over. Maar goed dus dat Nicole Dukers, Genevieve van Liere en Maria Mergelsberg van de GGD er zijn om de kennis over infectieziekten wat bij te spijkeren. Zo vertelt hoofddocent UM en coördinator unit onderzoek van de GGD Nicole Dukers dat je van 99,5% van de bacteriën in je lichaam niet ziek wordt. En zelfs al ben je besmet met een ziekteverwekker, dan nog hoef je daar niet altijd iets van te merken.
 
Onderzoeker Genevieve van Liere en sociaal verpleegkundige Maria Mergelsberg gaan uitgebreid in op de seksuele gezondheid van jongeren in Limburg. Vergeleken met de rest van het land scoort onze provincie op dat gebied slecht. Daarom is bijvoorbeeld het programma Sekswijzer ontwikkeld, dat leraren traint om goede voorlichting te geven. Ook is er in Zuid-Limburg een aantal SOA-poli’s, waar jongeren onder de 25, sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen zich gratis en anoniem kunnen laten testen. Alleen al in Maastricht komen jaarlijks ongeveer 3000 mensen naar de poli, onder wie veel studenten.