Onder het motto ‘Ontmoeten, meedoen, leren en bewegen’ presenteert een negental maatschappelijke organisaties en burgerinitiatieven hun gezamenlijke visie hoe Maastricht zorgzamer, inclusiever en veerkrachtiger te maken. En ze nodigen iedereen uit om mee te deneken en mee te doen.
Hoe kunnen dergelijke initiatieven ook financieel een plek krijgen in de stad? Hoe kan beleid rond maatschappelijk vastgoed bijdragen aan versteviging van deze plekken? Hoe kunnen zorggelden naar sociale plekken gaan die preventief en zorgzaam zijn?
Onderaan dit bericht vind je de link naar de brochure, maar eerst de samenvatting:
Hoe maken we een sociale, gezonde en zorgzame stad? Onze samenleving is sterk geïndividualiseerd. Zelfredzaamheid wordt als een verdienste gezien, terwijl kwetsbaarheid vaak als een tekort wordt beschouwd. Dit heeft geleid tot sociale uitsluiting en gezondheidsproblemen. Maar welzijn en gezondheid zijn niet alleen een individuele verantwoordelijkheid; ze vragen om een gezamenlijke inspanning. Hoe maken we samen de stad veerkrachtig en gezond?
In de 19e eeuw werd riolering een collectieve oplossing om epidemieën te bestrijden.
Dit systeem verbond iedereen, ongeacht sociale status en maakte arm en rijk gezonder. Vandaag hebben we een vergelijkbaar bovengronds netwerk nodig: een ‘sociaal rioleringsstelsel’ dat zorgt voor verbinding, zorg en ondersteuning. Sociale netwerken zijn cruciaal voor gezondheid en welzijn. Gevarieerde sociale contacten beschermen tegen mentale en lichamelijke ziekten. Ontmoetingsplekken zijn belangrijk om zorg en gezondheid in de maatschappij te maken. En voor revitalisering van democratie.
De inrichting van de stad beïnvloedt hoe vaak en hoe gemakkelijk mensen elkaar ontmoeten. De afgelopen decennia is stadsplanning gericht geweest op de economische, snelle stad, en veel ontmoetingsplekken zijn verdwenen. Door te ontwerpen voor een sociale stad en te investeren in gastvrije, multifunctionele ontmoetingsplekken (pleinen, bibliotheken, parken, buurttuinen, kinder- en zorg boerderijen, hybride ontmoetingsplekken) kunnen sociale infrastructuren worden hersteld.
Burgerinitiatieven die ontmoeting, zorg, participatie, educatie, cultuur, groen, beweging combineren, spelen een cruciale rol in het sociale rioleringsstelsel. Ze bieden een inclusieve laagdrempelige plek voor mensen met hele verschillende achtergronden (ook mensen met een kleine beurs), verschillende talenten, zonder mensen in hokjes te plaatsen. Het zijn plekken waar ook mensen die vastlopen in professionele zorg, arbeidsintegratie of onderwijs zich thuis voelen en zich kunnen ontwikkelen en kunnen bijdragen.
Deze plekken leveren veel voor weinig geld. Ondanks hun sociale waarde hebben veel burgerinitiatieven te maken met onzekerheden rondom financiering en huisvesting. Ze passen moeilijk in de traditionele sectorale structuren van subsidies en beleid. Om de transitie van professionele zorg naar een zorgzame samenleving te onder steunen, is het noodzakelijk om de financiering en beleidsmatige ondersteuning van deze initiatieven beter af te stemmen op hun brede maatschappelijke functie.
Om een sociale, gezonde en zorgzame stad te bouwen, hebben we een sterk sociaal rioleringsstelsel nodig. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning van burgerinitia- tieven, beleidsmakers en organisaties.
We nodigen iedereen uit om met ons in gesprek te gaan over hoe we Maastricht inclusiever, gezonder en veerkrachtiger kunnen maken.
- BeiHuis
- Boeken voor Mensen
- Dress for Success Maastricht
- Het Werkhuis
- Zorgboerderij Daalhoeve
- Kinder- en zorgboerderij De Heeg
- SMILE
- Stichting LEFteam
- Urban Outdoor Sports and Bike Park Velorium
- Maastricht Vitale Stad/Trajekt
- GGD Zuid-Limburg
- Universiteit Maastricht