Mingler Award Bacteria and Borders
Collaboration between arts and sciences (2020-2022)

In 2020 en 2021 hebben ‘’kunst en wetenschap’’ samen onderzocht hoe landsgrenzen werken in tijden van een pandemie. Deze inhoudelijke zoektocht was eveneens een zoektocht naar samenwerking tussen kunst en wetenschap.

De methodieken van observeren, articuleren en communiceren van artistieke onderzoek en van academisch wetenschappelijk onderzoek verschillen nogal en de betrokken kunstenaars en onderzoekers moesten uit hun comfort zone om iets nieuws te leren over elkaar en over’bacteria and borders’.

In gezamenlijke praktijkoefeningen hebben we geprobeerd elkaars taal te begrijpen en te leren van nieuwe technieken. Veel van de onze wetenschappelijke energie gaat naar schrijven, maar we hebben ervaren hoe vruchtbaar het kan zijn om te tekenen.  Doorgaans worden grafieken gemaakt van infectiegraad per land, waarbij grenzen eenvoudig als gegeven gelden. In artistic research kunnen lijnen anders gezet worden zodat de gelaagdheid van het leven in een grenzeloze grensregio ten tijde van een pandemie verbeeld wordt.