Van a-sociaal naar sociaal groen.
Een festival als onderzoeksinstrument

Uit: De Limburger, 24 maart 2019 door Pascale Thewissen

In het Viegenpark in Maastricht is zondagmiddag het Groene Ster Lentefestival gehouden. Een initiatief om te zorgen voor wat meer levendigheid en het contact tussen bewoners te bevorderen.

Asociaal groen, noemt ze het; de grasstrook tussen de Maastrichtse wijken Malpertuis en Caberg, die enkele jaren geleden officieel werd omgedoopt tot Viegenpark. Maar veel parkachtigs is er eigenlijk niet aan. „En erg sociaal is het ook niet. Het is een grote, groene vlakte. Maar er gebeurt niets. Er wordt niet gepicknickt en niet gedanst.

Daar willen we graag verandering in brengen”, zegt Klasien Horstman. Ze is hoogleraar filosofie van de gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht. Al in 2015 hielp ze mee het project ‘Universiteit met de buurt’ op te zetten, in Maastricht Noord-West. „In dit deel van de stad is best veel armoede, eenzaamheid. Veel mensen sukkelen met hun gezondheid. We wilden kijken hoe we het leven leuker voor hen kunnen maken. Ook vanuit het besef dat veel mensen het graag anders willen.”

Natuurnetwerk

Een van de initiatieven die daaruit voortvloeide, was het Groene Ster Lentefestival, dat deze zondagmiddag in het Viegenpark wordt gehouden. De naam ‘Groene Ster’ verwijst naar schrijver en filosoof Govert Derix, die in opdracht van de gemeente Maastricht een filosofische verhandeling schreef over de natuur van de stad. Hij pleit daarin ervoor om de ster van Maastricht een stukje groener te kleuren met een natuurnetwerk: een samenspel van plekken en routes die in dienst staan van samenleven in de meest brede zin van het woord.

Samen met zanger Frans Theunisz, die zelf in Caberg woont, nam Derix voor de gelegenheid het ‘Groene Ster Lied’ op, dat ze deze zondagmiddag ook samen ten gehore brengen. „Misschien”, oppert Theunisz, „moeten ze hier gewoon een grote poel graven en kijken wat er dan gebeurt. En een hondenlosloopgebiedje zou ook leuk zijn. Met bankjes waar de baasjes op kunnen zitten. Zodat ze naar de honden kunnen kijken en lekker kunnen roddelen”, zegt hij lachend.

Ideeënbus

Ook andere ideeën zijn welkom. Een van de tentjes die zijn opgezet in het Viegenpark dient als een soort ideeënbus, Erg veel suggesties zijn er aan het begin van de middag nog niet binnengekomen. Maar speeltoestellen staan alvast hoog op het verlanglijstje, beamen ook de Spaanse Arthur (9) en Adrian (12) die soms voetballen op het weitje.

Truus Rijnders (80) en Lieke Beckers (81) hebben gehoord dat er een buurtcentrum wordt gebouwd, als straks de Buurtbröck in Malpertuis wordt gesloopt. Ze zijn alvast enthousiast over de diverse activiteiten die er georganiseerd worden. Zo strijkt ook de buurtcamping van 5 tot 7 juli neer in het Viegenpark. „Dan komen we vast weer kijken”, zegt Beckers. „Maar slapen niet. Als ik eenmaal op zo’n luchtbed lig, kom ik nooit meer recht.”